Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Τρίτος μάρτυρας κατηγορίας


Δια τον εν λόγω κληρικό Κ.Μ. αναφέρω τα εξής:
Tην εποχή που η μητρόπολη Ν. Ιωνίας δεν είχε μητροπολίτη (1991-1994), αυτός ο κληρικός δημιούργησε συνεργεία περισυλλογής υπογραφών υπέρ του αρχιμανδρίτου Γενναδίου Μουχταράκη,  ώστε ο επόμενος μητροπολίτης στη διαδοχή του κυρού Τιμοθέου να είναι ο εν λόγω αρχιμανδρίτης. Οι υπογραφές αυτές κατετέθησαν στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου.

Εις το γραφείο των Ιερέων του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Ηρακλείου Αττικής ο π. Κ.Μ. παρουσία κληρικών και λαϊκών και σε ανύποπτο χρόνο έλεγε μεγαλοφώνως ότι θέλουμε άνδρα μητροπολίτη και όχι κίναιδο. Θέλουμε τον π. Γεννάδιο. Στον κατάλογο υποψηφίων ήτο και ο τότε Πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Ν. Ιωνίας Κων/νος Φαραντάτος.
Η υπόθεση της εκλογής του νέου μητροπολίτου εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά. Το πρόσωπο που εμφανίζεται ως υποψήφιος είναι ο αρχιμανδρίτης Κων/νος Φαραντάτος, ο οποίος εξελέγη μητροπολίτης Ν. Ιωνίας.

Ο μητροπολίτης Κων/νος, λίγες ημέρες μετά την χειροτονία του εντός του μητροπολιτικού αυτοκινήτου ενώπιον εμού και του π. Γεωργίου Σουλιώτη είπε χαρακτηριστικά για τον συγκεκριμένο κατήγορό μου: «είναι ο δήμιός μου» και ζητούσε την κεφαλή του επί πίνακι.
Ο κατήγορός μου π. Κ.Μ. βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση διότι ο νέος μητροπολίτης μετά την ενθρόνισή του διαμήνυσε να «ξεκουμπιστεί» από τα όρια της μητροπόλεως. Ο π. Κ.Μ. μη έχοντας άλλη επιλογή για τις ενέργειές του ενέδωσε στις αξιώσεις του νέου μητροπολίτου. Αναφέρω μια χαρακτηριστική εικόνα μεταξύ των λέγοντας ικετευτικά και γονατισμένος στον μητροπολίτη εντός του γραφείου του: «είσαι ο πατέρας μου, θα κάνω ότι μου πεις, σου ζητώ συγνώμη». Έκτοτε έγινε φερέφωνο του μητροπολίτου και εξελήχθηκε ως προϊστάμενος του ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, διευθυντής του παιδικού σταθμού εις το Ν. Ηράκλειον και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Κυπριανού.
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τις καταθέσεις του μάρτυρος κατηγορίας.                        
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. 
 
 




Στοιχεία μάρτυρος
Ονοματεπώνυμον : Ιερεύς Κ. Μ.

Επάγγελμα: Πρωτοπρεσβύτερος εφημέριος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Ν. Ηρακλείου Αττικής
Δ/νση κατοικίας : Σ.   Ν. Φιλ/φεια  Ετών 47

Ερώτησις: Ορκίζεσαι Διαβεβαιοίς στην Ιεροσύνην σου να πης την αλήθειαν και μόνον αυτήν;
Απάντησις: Ναι ορκίζομαι. Διαβεβαιώ

Ερώτησις: Γνωρίζεις εάν ο Γρηγόρης Σταμούλης κλητήρας της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, επιδεικνύει ασέβειαν προς την Αγίαν ημών Εκκλησίαν και τους λειτουργούς αυτής και εκτοξεύει διαφόρους κατηγορίας εναντίον αυτών και δη κατά του προϊσταμένου αυτού Μητροπολίτου κκ. Κωνσταντίνου;
Απάντησις: Αυτό το γνωρίζω. Επιδεικνύει ασέβειαν τόσον εις τους κληρικούς Διακόνους και Ιερείς της Μητροπόλεώς μας όσον και εις την προϊσταμένην μας Αρχήν τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Κωνσταντίνον, εις του οποίου το γραφείον ευρέθην τέσσαρες η πέντε φορές και ήλθε ο Κύριος Γρηγόριος Σταμούλης ανοίγοντας το ήμησι της πόρτας του Γραφείου του και με άπρεπον συμπεριφοράν χωρίς καν να ασπασθή την χείραν του Επισκόπου η να χαιρετήσει αυτόν, του είπε: «πάω στο Ταχυδρομείο θέλεις τίποτε;» η φεύγοντας το μεσημέρι από τα Γραφεία της Μητροπόλεως, άνοιξε την πόρτα όπως περιέγραψα προηγουμένως και είπε στον Επίσκοπο «φεύγω». Επίσης άλλη φορά στο Γραφείο της Γραμματείας της Μητροπόλεως ενώπιον και του Γραμματέως πατήρ Δημητρίου αφού χαιρέτησα τον κύριο Σταμούλη συζητώντας του είπα «Μήπως πρέπει Γρηγοράκη να πας και να ζητήσης συγνώμη από το Δεσπότη, εκείνος είναι ολοπρόθυμος να σε συγχωρίση». Μου απάντησε «εγώ θα ζητήσω συγνώμη από αυτόν; Να μου ζητήση αυτός συγνώμη». Αυτό δεν συνέβη μιαν φοράν. Επανελήφθη και δευτέραν εις το ίδιο Γραφείο. Όταν μελετούσε Πατερικά κείμενα και εγώ του είπα δεν φθάνει η θεωρία μονάχα, αλλά χρειάζεται και η εφαρμογή. Ζήτα συγνώμην και όλα τελείωσαν και απάντησε. «Δεν έχω να ζητήσω από κανένα συγνώμη. Υπάλληλος και εγώ υπάλληλος κι εκείνος». Η συμπεριφορά τους ως άνω Κυρίου δεν με εκπλήσει διότι το ίδιο συνέβη και επί των ημερών του Μακαριστού Μητροπολίτου Κυρού Τιμοθέου, τον οποίον καθημερινώς ενοχλούσε και απειλούσε με Δικαστήρια και Κρατικές Υπηρεσίες. Και εγώ προσωπικά βρήκα τον Μακαριστό στο Γραφείο του να κλαίει και να μου λέει. «Να ο άνθρωπος που ευηργέτησα, αλλ` επ` αυτού νομίζω ότι υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι που την εποχήν εκείνη ζούσαν τις καταστάσεις αυτές εις την Μητρόπολιν και ας απαντήσουν εκείνοι. Απορώ όμως με την συμπεριφοράν του ως άνω Κυρίου στο πρόσωπον του Σεπτού Ποιμενάρχου μας, όταν λίγα χρόνια πριν στο Κοιμητήριον του Κόκκινου Μύλου μου εγκωμίαζε τον Σεβασμιώτατον λέγοντας «Τώρα ΠαπαΚ. έπιασα λεπτά στα χέρια μου, μου δίνει ο Δεσπότης 5.000 από κάθε Ιεροπραξία είτε Μνημόσυνο είτε Κηδεία είτε Γάμο, ενώ παλαιότερα μου έδινε ο Μακαρίτης 500 δρχ. και 1.000. Τον Δεσπότη πρέπει να τον προσέχουμε διότι είναι ο Άνθρωπος και πριν κλεί την κατάθεσή μου εις το σημείον αυτό, θα ήθελα να αναφέρω και την χυδαίαν συμπεριφοράν του σε πρόσωπα συναδέλφων κληρικών και συγκεκριμένα στο πρόσωπον του Αρχιμανδρίτου Π.Ρ. Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Πιστεύω όμως πιο κατάλληλος να απαντήση επ` αυτού είναι ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης.

Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι ψευδόρκησε κατά διαταχθείσαν ανάκρισιν κατά κληρικών της Μητροπόλεως;
Απάντησις: Γνωρίζω ότι ήτο παρών εις τα γεγονότα που συνέβησαν καθ` ότι είμουν κι εγώ παρών. Το αν ηρνήθη να καταθέση η ψευδόρκησε δεν το γνωρίζω. Αυτό το γνωρίζουν αυτοί που έκαναν την ανάκρισιν.

Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι επετέθη με ασέβειαν και απειλητική διάθεση κατά του Γενικού Αρχ/κού Επιτρόπου της Μητροπόλεως «Ρε Σουλιώτη» και τον απειλή σε ότι θα του δείξη με έλεγχον ορκωτών Λογιστών δια την διαχείρησιν ως Διευθυντού των οικονομικών των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων κλπ.
Απάντησις: Όχι δεν είμουν παρών, αλλά ήκουσα ότι πράγματι αυτό συνέβη.

Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι εγκαταλείπει την θέσιν του ως κλητήρος της Μητροπόλεως έξωθι των Γραφείων και απουσιάζει αυθαιρέτως εκ της υπηρεσίας του έρχεται καθυστερημένος εις αυτήν, αναχωρεί πρώτος και γενικά πλημμελώς εκτελεί τα καθήκοντά του;
Απάντησις: Ναι γνωρίζω. Συγκεκριμένα εζήτηθη μια φορά από τον Επίσκοπο που ευρισκόμουν και εγώ εις το Γραφείον του και απουσίαζε και όταν ζήτησε από τον Γεν. Αρχ/κό επίτροπον ο Σεβασμιώτατος να μάθη που πήγε η μήπως εστάλη από αυτόν δια κάποιαν υπηρεσίαν, ο πατήρ Γεώργιος απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ούτε ηρωτήθη. Αυτό βέβαια επανελήφθη και άλλην φοράν όταν τον εζήτησαν από το Γραφείον να διεκπεραιώση κάποιαν εργασίαν εις το Ταχυδρομείον, ο Κύριος Σταμούλης απουσίαζε χωρίς να γνωρίζη κανείς την αιτίαν της απουσίας του. Μετά από μισήν ώραν τον επέπληξε ο Γεν. Αρχ/κός λέγοντάς του. «Αν θέλης να απουσιάσης για κάποια εργασίαν σου καλόν θα είναι να μας ενημερώνης.

Ερώτησις: Γενικά γνωρίζεις ότι η συμπεριφορά του και η στάση του εντός της Ιεράς Μητροπόλεως είναι απρεπής και σκανδαλώδης δια τους εισερχομένους εις την Μητρόπολιν.
Απάντησις: Πιστεύω ότι  η στάση του εις την καρέκλα του Γραφείου που κάθεται με τεντωμένα και ανοιχτά τα πόδια ασφαλώς σκανδαλίζει και έπρεπε να είναι κοσμιώτερη και μάλλιστα ως υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ερώτησις: Έχεις να προσθέσης άλλο τι και γράμματα γνωρίζεις;
Απάντησις: Κατακλείοντας την κατάθεσίν μου, θυμάμαι την στιγμήν αυτή ότι ο Κύριος Γρηγόριος Σταμούλης ως οδηγός της Ιεράς Μητροπόλεως ουδέποτε επετέλεσε επιμελώς τα καθήκοντά του. Ερχόμενος ο Σεβασμιώτατος εις τον Ναόν ακολουθούσε και εκείνος με τα απαραίτητα δια τον Επίσκοπον άμφια δια τις διάφορες Ιεροπραξίες, αποκρυνόταν εκ του Ιερού Βήματος χωρίς καν να ενδιαφερθή και να παρακολουθήση τις ακολουθίες, αλλά επήγενε στο αυτοκίνητο άνοιγε το ραδιόφωνο και άκουγε.

Αυτό το γνωρίζω προσωπικά διότι ήμουν παρών που τον ζητούσε ο Δεσπότης είτε δια τα φέρη το μικρόν ωμόφορον είτε δια να μαζέψη τα άμφια κι εκείνος απουσίαζε. Γράμματα γνωρίζω.
Η παρούσα κατάθεσις αναγνωσθείσα υπό του Γραμματέως Ιερέως Ε. Κ., ενώπιον του μάρτυρος, υπογράφεται ως έπεται.