Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Πέμπτος μάρτυρας κατηγορίας

Εξ αιτίας του κατωτέρω μάρτυρος κατηγορίας αρχιμανδρίτου Α.Κ., ο μητροπολίτης Κων/νος μου επέβαλε το επιτίμιο της τριετούς ακοινωνησίας διότι όπως ισχυρίζεται ο μητροπολίτης εις το υπ` αριθ. πρωτ. 487/10-11-1997 έγγραφό του προς το πρόσωπό μου (βλ. δημοσίευση της 4/1/2017), ότι δήθεν ψευδόρκησα σε διαταχθείσα ανάκριση κατά του αρχιμανδρίτου Α.Κ..
Δια να αποδείξω ότι δεν ψευδόρκησα κατά την ένορκη κατάθεσή μου εναντίον του αρχιμ. Α.Κ., ζήτησα επιμόνως μέσω του κ. Εισαγγελέως να μου παραδώσει ο μητροπολίτης το συνταχθέν υπ` αυτού κατηγορητήριο. Ο μητροπολίτης δεν ετόλμησε να μου παραδώσει σχετικό αντίγραφο, προφασιζόμενος προς τον κ. Εισαγγελέα διάφορες παιδαριώδεις δικαιολογίες.
Τρανταχτή απόδειξη του «διαίρει και βασίλευε» που εφάρμοζε ο μητροπολίτης Κων/νος προκειμένου να πετύχει των κακών σκοπών και των εν γένει παρανομιών του, είναι το εξής γεγονός: Εις την ερώτηση των εκκλησιαστικών ανακριτών προς τον αρχιμ. Α.Κ.: «Γνωρίζεις αν ψευδόρκισε, ως μάρτυς (Σταμούλης), σε διαταχθείσα ανάκριση;». Απαντά και λέει: «Δεν γνωρίζω αν ηρνήθη να καταθέση η κατέθεσε ψευδώς».
Ο αρχιμ. Α.Κ. προ της απολογίας του έλαβε κοινοποίηση του κατηγορητηρίου για να έχει τη δυνατότητα της αληθούς απολογίας; Η ανωτέρω απάντησίς του φανερώνει ότι δεν έλαβε από τον μητροπολίτη ενημερωτικό έγγραφο ώστε να απολογηθεί σύμφωνα με αυτά που ορίζει ο νόμος. Ο μητροπολίτης είναι συνηθισμένος σε έκνομες συμπεριφορές προκειμένου να επιτύχη δολίως ότι δήποτε μπορεί να τον ωφελήσει.
Είναι όντως εξευτελιστική η διαδικασία των ανακρίσεων που υπόκεινται οι ιερείς διότι: α) Ο αρχιμανδρίτης Α.Κ. κατά την παρεξήγησή του με τον έτερο αρχιμανδρίτη Χ.Π. εξεστόμισε βαρύτατες κατηγορίες ηθικής φύσεως εναντίον του μητροπολίτου Κων/νου σύμφωνα με το κατηγορητήριο απ` ότι ενθυμούμαι. β) Αναγκάζεται εγγράφως ο εκάστοτε κατηγορούμενος ιερεύς πάντοτε είτε να πάρει πίσω αυτά τα οποία είπε εις ευήκοον συγκεκριμένων προσώπων, ώστε να ζητήσει εκ των υστέρων συγνώμην από τον μητροπολίτη δι` όσα εξεστόμισε αληθώς. γ) Αναγκάζονται οι ιερείς να καταθέτουν ο ένας εναντίον του άλλου ακόμη και εάν είναι φίλοι μεταξύ των, αρκεί να το ζητήσει ο μητροπολίτης.             
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.        




 Στοιχεία μάρτυρος
Ονοματεπώνυμον: Αρχιμανδρίτης Α. Κ.
Επάγγελμα: Προϊστάμενος Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας
Δ/νση κατοικίας:  Ν. Ηράκλειο  Ετών 43
Ερώτησις: Ορκίζεσαι Διαβεβαιοίς στην Ιεροσύνην σου να πης την αλήθειαν και μόνον αυτήν;
Απάντησις: Ναι ορκίζομαι. Διαβεβαιώ.
Ερώτησις: Γνωρίζεις εάν ο Γρηγόριος Σταμούλης, κλητήρας της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, επιδεικνύει ασέβειαν προς την Αγίαν ημών Εκκλησίαν και τους λειτουργούς Αυτής και εκτοξεύει διαφόρους κατηγορίας εναντίον αυτών και δη κατά του προϊσταμένου αυτού Μητροπολίτου κκ. Κωνσταντίνου;
Απάντησις: Δεν έχω ακούσει τον ίδιο τον Γρηγόρη Σταμούλη να καταφέρεται υβριστικώς και απρεπώς εναντίον του Σεβασμιωτάτου. Έχω ακούσει όμως από πολλούς κληρικούς της Μητροπόλεως ότι πράγματι η συμπεριφορά του προς τον Σεβασμιώτατον δεν είναι η αρμόζουσα για ένα εκκλησιαστικόν υπάλληλον και δη προϊστάμενόν του. Για το γεγονός αυτό εκπλήσσομαι καθ` ότι στην αρχή εξεφράζετο με τα καλύτερα λόγια για αυτόν και μου συνιστούσε να μένω κοντά στον Δεσπότη και να μην τον αφήνω μόνον.
Που οφείλεται αυτή η μεταστροφή του δεν μπορώ να το εξηγήσω. Όσον αφορά για τους κληρικούς της Μητροπόλεως, με όλους έχει έλθει σε προστριβές και εκφράζεται με φράσεις προσβλητικές και συκοφαντικές.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι ψευδόρκησε κατά διαταχθείσαν ανάκρισιν κατά κληρικών της Μητροπόλεως;
Απάντησις: Δεν γνωρίζω αν ηρνήθη να καταθέση η κατέθεσε ψευδώς, εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι ήτο παρών στα γεγονότα που συνέβησαν και για τα οποία διετάχθη η ανάκρισις. Μετά το συμβάν με επεσκέφθη και μου είπε ότι ο Δεσπότης γνωρίζει τα πάντα και να προσέχω δια τα περαιτέρω.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι επετέθη απειλητικώς και με ασέβειαν κατά του Γεν. Αρχ/κού Επιτρόπου της Μητροπόλεως λέγοντάς του «Ρε Σουλιώτη» θα σου δείξω εγώ με έλεγχο ορκωτών λογιστών δια την Διαχείρισιν των οικονομικών των εκκλησιαστικών Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων ως Διευθυντού αυτών.
Απάντησις: Πάντοτε ήταν εναντίον του Γεν. Αρχ/κού Επιτρόπου. Προσωπικά δεν έτυχα να ακούσω τις μεταξύ τους διενέξεις. Όταν πήγαινα στη Μητρόπολη έβλεπα τον πατέρα Γεώργιο πικραμένο και στεναχορημένο και μου διηγείτο τις μεταξύ τους διενέξεις και διέκρινα πάντοτε στον πατέρα Γεώργιον μια πατερική αγάπη και πάντοτε προσπαθούσε να βρη τρόπο να τον δικαιολογήση ενώπιον του Δεσπότη. Έχω ιδίαν αντίληψιν περί τούτου καθότι ευρισκόμενος κάποτε στο Γραφείο του Σεβασμιωτάτου ήκουσα τον πατέρα Γεώργιο να παρακαλή τον Σεβασμιώτατον να τον συγχωρέση για μια ακόμη φοράν καθ` ότι είναι νέος.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι εγκαταλείπει την θέσιν του ως κλητήρας της Ιεράς Μητροπόλεως έξωθι των Γραφείων αυτής, απουσιάζει αυθαιρέτως από την υπηρεσίαν του, έρχεται καθυστερημένος, η στάση του και η συμπεριφορά του δεν είναι η αρμόζουσα δια εκκλησιαστικών υπάλληλων και γενικά εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά του;
Απάντησις: Δεν γνωρίζω αν είναι συνεπής στα καθήκοντά του και εις το ωράριον της εργασίας του. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η συμπεριφορά του και η στάση του στα γραφεία της Μητροπόλεως δεν είναι η αρμόζουσα καθ` ότι πράγματι σκανδαλίζει τους εισερχομένους εις την Μητρόπολιν να βλέπουν ένα μουτρωμένο πρόσωπο και όχι σε ωραία στάση και μάλλιστα ένας υπάλληλος Μητροπόλεως.
Ερώτησις: Έχεις άλλο τι να προσθέσεις και γράμματα γνωρίζεις;
Απάντησις: Από ιδίαν πείραν γνωρίζω ότι ο Σεβασμιώτατος είναι όλος αγάπη και καλωσύνη προς κληρικούς και λαϊκούς και μάλλιστα προς τους υφισταμένους του, έτοιμος να συγχωρήση τα πάντα και να τα ξεχάση όταν αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και την παρεκτροπήν τους και ζητήσουν τη συγνώμην και την ευλογίαν του. Γράμματα γνωρίζω.
Η παρούσα κατάθεσις αναγνωσθείσα υπό του γραμματέως Ιερέως Ε. Κ. ενώπιον του Μάρτυρος υπογράφεται ως έπεται.