Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ευθύνες ανευθύνων;

27 Ιουνίου 2015

Μακαριώτατε,
            οφείλετε μια δημόσια εξήγηση, τόσο εσείς όσο και η Ιερά Σύνοδος, προς όλους εκείνους οι οποίοι σύρθηκαν σε Δικαστήρια, σε διωγμούς, σε ανακριτικές διαδικασίες και σε απολύσεις, με υπαιτιότητα συγκεκριμένων ανθρώπων. Πως είναι δυνατόν ένας αρχιμανδρίτης τότε (κ. Κωνσταντίνος Φαραντάτος), από το 1974 να θεωρείται ακατάλληλος για τη Μητρόπολη Μαρωνείας και με την παρέλευση εικοσαετίας να αποδειχθεί άξιος για τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας;
            Η κ. της Εκάλης έπαιξε σημαντικό ρόλο εις την εκλογή του κ. Φαραντάτου. Γνωρίζεται πολύ καλά, ποιος εξελέγη τότε (1994), μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και πως ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ ανέτρεψε την εκλογή υπέρ του κ. Κωνσταντίνου Φαραντάτου. Είναι όμως υποχρεωτικό, από το Ιερό Ευαγγέλιο και τους Ιερούς Κανόνες οι χριστιανοί να υπακούουν σε Επισκόπους οι οποίοι εισήλθαν ανωμάλως εις την Εκκλησία; Εάν θέλει κανείς να γίνει επίσκοπος, η αγία μας Ορθοδοξία έχει μόνο μια θύρα όπου πας ο εισερχόμενος δι` αυτής είναι επίσκοπος κανονικός.
            Ήτο απαραίτητο να συμβούν τα πράγματα εναντίον μου κατ` αυτόν τον τρόπο που συνέβησαν, ώστε όταν θα αποκαλύπτοντο οι μεθοδεύσεις της διώξεώς μου να εντρεπόμεθα; Πως είναι δυνατόν ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμος να μην εύρη φιλανθρωποτέρα λύση υπέρ εμού; Τα σφάλματα που γίνονται μέσα εις την Εκκλησία διορθώνονται, συμπληρώνονται και βελτιώνονται, πάλι δια της επικλήσεως της θείας χάριτος, η οποία εμπνέει και οδηγεί σε καλύτερες λύσεις και νομάς σωτηρίας. Δυστυχώς, η εκκοσμίκευση, ο εγωισμός κα., των διοικούντων την Εκκλησία, δεν αφήνει περιθώρια για λύσεις σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο.                 
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
 τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.