Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Δέκατος μάρτυρας κατηγορίας

Ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Μουχταράκης τις καταθέσεις του οποίου δημοσιεύω κατωτέρω, ήτο αρχιερατικός Επίτροπος όταν ο μακαριστός μητροπολίτης κυρός ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ ήτο μητροπολίτης Μαρωνίας και Κομοτηνής. Ήτο δε χειροτονία του ιδίου.
Τον μήνα Μάιο του έτους 1974 ο μακαριστός ΤΙΜΟΘΕΟΣ εξελέγη και  μετετέθη στη νεοσύστατη μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ` αριθ. 411 «περί ιδρύσεως Ιερών Μητροπόλεων εν τη Εκκλησία της Ελλάδος» Φ.Ε.Κ. 134/16-5-1974.
Μαζί του στη Νέα Ιωνία μετάθεσε τον αρχ. Γεννάδιο Μουχταράκη τον οποίο διατήρησε αρχιερατικό επίτροπο, καθώς και τον τότε αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Φαραντάτο τον οποίο διατήρησε πρωτοσύγκελο. Χάριν αληθείας αναφέρω ότι ο τότε αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Φαραντάτος επανέκαμψε στη μητρόπολη Ν. Ιωνίας μετά την πάροδο διμήνου από την Κομοτηνή. Ο δε μακαριστός π. Γεννάδιος είπε στον κυρό ΤΙΜΟΘΕΟ ότι όπως ήμασταν στην Κομοτηνή θα ήμαστε και εδώ στην Ν. Ιωνία. Ουσιαστικά ο π. Γεννάδιος τον εδέχθη στη μητρόπολη Ν. Ιωνίας.        
Επί σειρά ετών ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος γνώριζε τη φιλική σχέση την οποία είχα με τον μακαριστό Γεννάδιο. Εκ του γεγονότος αυτού όταν έγινε μητροπολίτης Ν. Ιωνίας προκειμένου να μας παραπλανήσει, μέσα εις το μητροπολιτικό αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσα, ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος μαζί με τον ιερέα Γεώργιο Σουλιώτη συζητούσαν ότι ο πατήρ Γεννάδιος θα συνεχίσει να υφίσταται ως αρχιερατικός επίτροπος της μητροπόλεως Ν. Ιωνίας.
Εις το μυαλό τους όμως είχαν άλλα σχέδια. Ο  μητροπολίτης Κωνσταντίνος από την πρώτη ημέρα της εκλογής του περιθωριοποίησε τον π. Γεννάδιο, ο οποίος άρχισε να έχει αμφιβολίες δια την περαιτέρω σταδιοδρομία του εις τα γραφεία της μητροπόλεως και αναρωτώμενος μου έλεγε: «εγώ τι είμαι εδώ μέσα αρχιερατικός η κλητήρας». Εγώ διαβεβαίωνα τον π. Γεννάδιο ότι κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει μεταξύ αυτού και του μητροπολίτου Κωνσταντίνου διότι ο μητροπολίτης σε θεωρεί στήριγμά του. Από τα λόγια μου αυτά ο π. Γεννάδιος παρέμεινε στα γραφεία της μητροπόλεως πέντε μήνες από την εκλογή του μητροπολίτου Κων/νου.   
Αυτός ήτο ο λόγος ο οποίος ανάγκασε τον π. Γεννάδιο να μου πει μέσα εις το γραφείο της γραμματείας της μητροπόλεως την ημέρα της παραιτήσεώς του: «τα ίδια σκατά είσαι και εσύ όπως είναι αυτοί». Εγώ εξεπλάγην και του ζήτησα εξηγήσεις. Μου είπε επί λέξει «με έφαγαν», εννοώντας από τη θέση του αρχιερατικού επιτρόπου και ως υπευθύνους κατονόμασε τον μητροπολίτη Κωνσταντίνο και τον ιερέα Γεώργιο Σουλιώτη. Σημαντικό λόγο δια την εκδίωξη του μακαριστού Γενναδίου έπαιξε και το γεγονός ότι ο κ. Κωνσταντίνος μισούσε θανάσιμα όσους είχε δίπλα του ο μακαριστός ΤΙΜΟΘΕΟΣ τους οποίους εκδίωξε μετά μανίας από τη μητρόπολη αμέσως μετά την εκλογή του.      
Στη θέση του αρχιερατικού επιτρόπου ο κ. Κωνσταντίνος τοποθέτησε τον ιερέα Γεώργιο Σουλιώτη κουμπάρο του μακαριστού Γενναδίου. Όση διαφορά υπάρχει μεταξύ λευκού και μέλανος, ουρανού και γης, ζωής και θανάτου, παραδείσου και Άδου, τόση μεταξύ Γενναδίου και Γεωργίου Σουλιώτου.
Αναφέρω επίσης ότι επί των ημερών του μακαριστού Γενναδίου Μουχταράκη ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν διοικητικές ένορκες ανακρίσεις εναντίον κληρικών η λαϊκών της μητροπόλεως Ν. Ιωνίας . Ο μακαριστός Γεννάδιος Μουχταράκης σφράγισε με την παρουσία του την νεοσύστατη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και άφησε φήμην αγαθήν.                       
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.
 
 




Στοιχεία μάρτυρος
Ονοματεπώνυμον: Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Μουχταράκης
Επάγγελμα: Προϊστάμενος Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Ηρακλείου Αττικής
Δ/νση κατοικίας: .......... Ν. Ιωνία. Ετών 56
Ερώτησις: Διαβεβαιοίς στην Ιερωσίνην σου να πης την αλήθειαν και μόνον αυτήν;
Απάντησις: Ναι Διαβεβαιώ.
Ερώτησις: Γνωρίζεις εάν ο Γρηγόριος Σταμούλης, κλητήρας της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας επιδεικνύει ασέβειαν προς την Αγίαν ημών Εκκλησίαν και τους λειτουργούς Αυτής και εκτοξεύει διαφόρους κατηγορίας εναντίον αυτών και δη κατά του προϊσταμένου αυτού Μητροπολίτου κκ. Κωνσταντίνου;
Απάντησις: Δεν γνωρίζω δια προσωπικής εμπειρίας αυτά αλλ` ήκουα ανευθύνως ότι υπάρχει εδώ και καιρό μια διαφορά μεταξύ αυτού και της προϊσταμένης του Αρχής.
Ερώτησις: Γνωρίζει ότι συκοφαντεί και δυσφημεί τους υπηρετούντας εις τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και δη τον Μητροπολίτην;
Απάντησις: Εκ του ιδίου προσωπικώς δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο αλλά διαδίδεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι ψευδόρκησε κατά διαταχθείσαν ανάκρισιν;
Απάντησις: Δεν γνωρίζω τι περί της υποθέσεως.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι η στάση του και η συμπεριφορά του εντός των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως είναι ασεβείς και προκλητική;
Απάντησις: Μέχρι της παραιτήσεώς μου, τον Οκτώβριο του 1994 εκ των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως δεν υπήρχε τοιούτον θέμα. Δια δε την μεταγενεστέραν συμπεριφοράν του λόγω της απουσίας μου εκ του χώρου των Γραφείων δεν γνωρίζω τι. Συμπληρώνω δε ότι υπήρχαν μικροδιαφορές με τον προηγούμενον Μητροπολίτην σε θέματα υπερωριών και αργιών, άτινα διευθετήθησαν υπό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, το οποίον εχορήγησε εις αυτόν το ποσόν των 20.000 δραχμών μηνιαίως. Το ως άνω ποσόν επί των ημερών, προ της αποχωρήσεώς μου, αν δεν με απατά η μνήμη ηυξήθη εις το ποσόν των 30.000 δρχ. μηνιαίως.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι δεικνύει απιστίαν προς την υπηρεσίαν μη συμμόρφωσιν προς τας εντολάς του προϊσταμένου του Μητροπολίτου, δια εγκατάληψις της θέσεώς του ως κλητήρος έξωθεν των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως, δι` αυθαιρέτους απουσίας του εκ της υπηρεσίας, δια καθυστερημένην προσέλευσιν εις την υπηρεσίαν και δια πλημμελή εκτέλεσιν των καθηκόντων του;
Απάντησις: Περί τούτων δεν δύναμαι να απαντήσω σχετικά καθ` ότι αφορούν θέματα εσωτερικά της Μητροπόλεως και της λειτουργίας της και λόγω απουσίας μου εκ των Γραφείων δεν υπέπεσαν εις την αντίληψίν μου.
Κατά τα έτη της υπηρεσίας μου δεν υπήρχε τόπος καθορισμένος δια θέσιν κλητήρος, τελευταία είδα αυτόν επί Γραφείου εις τον προθάλαμον των Γραφείων δι` αρκετόν διάστημα, αλλά τελευταία όταν προσέρχομαι εις τα Γραφεία δεν βλέπω αυτόν καθήμενον επί του ορισμένου τόπου.
Ερώτησις: Γνωρίζεις ότι επετέθη απειλητικά και με ασέβειαν κατά του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου, τον οποίον προσφωνεί: «Ρε Σουλιώτη» και τον απειλεί ότι θα του δείξη με έλεγχον από Ορκωτούς λογιστάς, δια την Διαχείρησιν των οικονομικών των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων της Μητροπόλεως ως Διευθυντού αυτών;
Απάντησις: Περί τούτον δεν δύναμαι να γνωρίζω η να έχω γνώμην λόγω απουσίας μου εκ των Γραφείων.
Ερώτησις: Έχεις να προσθέσης άλλο τι και γράμματα γνωρίζεις;
Απάντησις: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο και γράμματα γνωρίζω.
Η παρούσα κατάθεσις ανανγωσθείσα υπό του Γραμματέως Ιερέως Ε. Κ. εις τον Μάρτυρα, υπογράφεται ως έπεται.                    






Ερωτ.: Γνωρίζετε και συγγενεύετε με τους κατηγορούμενους;
Απ.: Τους 1,3,4,6 κατ/νους γνωρίζω απλώς ο β’ κατ/νος είναι κουμπάρος μου την πέμπτη κατ/νη δεν γνωρίζω.
Ορκίστηκε κατά τα αρ. 218 και 219 του Κώδικα Ποιν. Δικονομίας αφού έβαλε το δεξί του χέρι στο Ιερό Ευαγγέλιο. Ορκίστηκε – Διαβεβαίωσε στην Ιερωσύνη του.
Ερ.: Γνωρίζετε αν κλπ. (του έγινε η κατάλληλη ερώτηση)
Απ.: Τον μηνυτή τον γνωρίζω, όπως και τους κατ/νους που προανέφερα γιατί από το 1974 έως το 1994, ήμουν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλ/φείας. Δεν γνωρίζω τις καταθέσεις των κατ/νων, όπου έγιναν στο ανακριτή ιερέα Β. Θ.. Η οργανική θέση είναι οδηγός-κλητήρας. Η ιδιότητα αυτή του μηνυτή ίσχυσε μέχρι το τέλος περίπου του 1997, αν δεν απατώμαι. Έκτοτε υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ του Προϊσταμένου Μητροπολίτη και του μηνυτή, χωρίς να είμαι γνώστης των αιτιών.