Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Υπηρεσιακές ραδιουργίες


Εις την Ανταγωγήν του μητροπολίτου πρώην Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνου Φαραντάτου εις το Διοικητικόν Πρωτοδικείον Αθηνών υπό ημερομηνίαν 5/5/2000 ο εν λόγω μητροπολίτης επικαλείται το περιεχόμενο του υπ` αριθ. 2/15-1-1999 Πρακτικού του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου, προκειμένου να συμμορφωθεί προς το περιεχόμενο του Πρακτικού το οποίο απευθύνεται προς τον ίδιον σύμφωνα με την παράγραφο 9 σελ. 5 τονίζοντας τα εξής: Ως προκύπτει εκ του υπ` αριθ. 2/15-1-1999 Πρακτικού του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Ι. Μητροπόλεων, το εν λόγω Υπηρεσιακόν Συμβούλιον διεπίστωσεν ότι: «τα παραπτώματα όμως του εν λόγω υπαλλήλου επισύρουν ποινάς μεγαλυτέρας της επιπλήξεως, αι οποίαι κατόπιν της διεξαγωγής ανακρίσεων, ως προβλέπεται υπό του πειθαρχικού μέρους του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, ηδύναντο να επιβληθούν εις αυτόν υπό του πειθαρχικού Προϊσταμένου του, τουτέστιν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας. Κατόπιν τούτων, εισηγούμεθα την επαναφορράν του θέματος εις την Ι. Μητρόπολιν Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, προς διεξαγωγήν ανακρίσεων και εφ` όσον διαπιστωθούν παραπτώματα επισύρονται ποινάς πέραν της δικαιοδοσίας του οικείου Ιεράρχου παραπεμφθεί το θέμα εις το Τριμελές Υπηρεσιακόν Πειθαρχικόν Συμβούλιον. Το Συμβούλιον ακούσαν την εισήγησιν αποφαίνεται ομοφώνως: Επαναφέρει το θέμα εις την Ι. Μητρόπολιν Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας προς πιστήν εφαρμογήν της υπό του Κώδικος Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων προβλεπομένης πειθαρχικής διαδικασίας».           
Δυνάμει της ανωτέρω αποφάσεως του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου εκινήθη η πειθαρχική μου δίωξις εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα του μητροπολίτου Κωνσταντίνου και υποκύπτοντας ως ανωτέρα εξουσία στις επιθυμίες του.

Το ανωτέρω πρακτικό 2/15-1-1999 δίδει την δυνατότητα στον μητροπολίτη να ακολουθήσει την διαδικασία διεξαγωγής ανακρίσεων αντί να διατάξει την μετάταξή μου σε μη εκκλησιαστική υπηρεσία.  
Ο τότε αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και νυν μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ ζήτησε εγγράφως την 11/1/19991 από το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο την μετάταξή μου σε άλλη υπηρεσία Εκκλησιαστική η Κρατική, ορμώμενος από το υπ` αριθ. πρωτ. 644/28-12-19982 έγγραφον του μητροπολίτου Κωνσταντίνου απευθυνόμενο προς το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο δια την μετάταξή μου.
Χαρούμενος ο μητροπολίτης από την εξέλιξη του θέματος με το υπ` αριθ. πρωτ. 135/16-2-1999 έγγραφό του, το οποίο επισυνάπτω κατωτέρω, μου κοινοποιεί την διεξαγωγή ανακρίσεων δίδοντας την σχετική εντολή στον πρωτοπρεσβύτερο Β. Θ., προϊστάμενο Ιερού Ναού της μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, ο οποίος αφού τελείωσαν οι ανακρίσεις εξέδωσε το Πόρισμά του, χωρίς να μου επιβληθεί καμία ποινή.
Εν συνεχεία παρέπεμψε ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος το ανακριτικό υλικό εις το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ιεράς Συνόδου για να δρομολογηθεί η απόλυσίς μου.

Είναι τραγικό για τον πρώην μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνο, τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου κυρίως όμως για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο Β’, ο οποίος επισφράγισε με την υπογραφή του την απόλυσή μου, να επικαλούνται την μετάταξή μου και με την παρέλευση 11 ημερών να ζητούν την διενέργεια τακτικών ανακρίσεων με τελικό σκοπό την απόλυσή μου. Αυτή η αντιφατική συμπεριφορά αφενός μεν φανερώνει την αδυναμία αυτών των προσώπων να λάβουν σωστές αποφάσεις σύμφωνα με την λογική και εν γένει με το φιλάνθρωπο πνεύμα του Ιησού Χριστού. Αφετέρου αποδεικνύει σαφέστατα τις δολοπλοκίες και την εμμονή τους δια την εξόντωση ενός κατώτατου εκκλησιαστικού υπαλλήλου.                
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.                                            

 1. Ανάρτηση εγγράφου 7/8/2015 ΘΕΜΑ: Το αίσχος της εκκλησιαστικής δεσποτικής διοικήσεως
2. Ανάρτηση εγγράφου19/3/2016 ΘΕΜΑ: Απόλαυσις αντιφατικής συμπεριφοράς