Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο Β’.

Μακαριώτατε
Εκ πείρας θα έπρεπε να γνωρίζατε ότι τα ερήμην της Εκκλησίας μελετώμενα συσσώρευσαν εις την Πολιτεία και εις την Εκκλησία πολλά δεινά.  
Περί του ‘’νόμο και του δικαίου του ισχυρού’’, γνωρίζεται πάρα πολύ καλά. Μπορείτε να βοηθήσετε προσωπικά εκφωνώντας πύρινους λόγους από άμβωνος αλλά και σε πλατείες (δίδοντας το καλό παράδειγμα αξιοπιστίας των διοικούντων την Εκκλησία), τον ελληνικό λαό να βγει νικητής από το φοβερό αδιέξοδο που περιήλθε ερήμην του; Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος έτυχε αποδοκιμασιών μέσα στον Ιερό Ναό κατά τη θεία λειτουργία στην προσπάθειά του να πάρει θέση υπέρ του ΝΑΙ εις το δημοψήφισμα της 5/7/2015. Έχω την αίσθηση ότι, αποδοκιμάστηκε ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος μέσα εις τον Ιερό Ναό όχι διότι δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του περί των τεκταινόμενων στην πατρίδα του. Πολλές φορές δημοσίως έχει άποψη περί παντός επιστητού και σε όλα δίδει τη λύση. Δεν έχει δόση λύση σε κανένα πρόβλημα που αφορά τα του οίκου του. Αυτή η αντίφαση έχει γίνει αντιληπτή από τον ελληνικό λαό και αυτός είναι  ο λόγος αποδοκιμασίας μέσα στον Ιερό Ναό του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.
Οι ψεύτικοι  εναγκαλισμοί και το ψεύτικο χτύπημα στην πλάτη διαφόρων ισχυρών της ΕΕ., στον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά τις διαπραγματεύσεις του για το αδιέξοδο της χώρας, δείχνοντας εκ μέρους τους, δήθεν φιλία και κατανόηση, δεν διαφέρει σε τίποτα από τους ψεύτικους εναγκαλισμούς και το ψεύτικο χτύπημα στην πλάτη των διοικούντων την Εκκλησία αλλά και προσωπικά σε μένα κατά την μοναδική συνάντησή μου με τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, δείχνοντας δήθεν φιλία απέναντί μου, φέρθηκε σε μένα. _______
 ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

 τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.                                       


Αρ. πρωτ. Αρχιεπισκοπής 2706/20-5-2015   
ΠΡΟΣ
τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’.
ΘΕΜΑ : Απάντησις εις το υπ` αριθ. 1289/577/16-3-2015 έγγραφο φέρον την υπογραφήν σας.

  Μακαριώτατε κ. Ιερώνυμε,
 ονομάζομαι Γρηγόριος Σταμούλης και έως πρότινος ήμουν ο νόμιμος οδηγός της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας διορισθείς το έτος 1984 από τον μακαριστό Μητροπολίτη ΤΙΜΟΘΕΟΝ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗ.
 Στις 14/5/2015 κατόπιν αιτήσεώς μου προς τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ μου κοινοποιήθηκε το υπ` αριθμ. πρωτ. 1289/577/16-3-2015 έγγραφο, της Ιεράς Συνόδου φέρον την υπογραφή σας. Δια του εγγράφου αυτού ουσιαστικά δίδετε εντολή (όχι ότι ο ίδιος δεν το ήθελε), εις τον νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ να δημοσιεύσει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την οριστική απόλυση από την εργασία μου και την διακοπή της μισθοδοσίας από το Ελληνικό Δημόσιο, όπερ και εγένετο. Ως πρώτος τη τάξει, εις την Εκκλησία θα έπρεπε να αποφασίσετε υπέρ του αδυνάτου ο οποίος εις ουδέν σας έπταιξε. Εάν η απόφασή σας ήτο δικαία, εγώ θα σας ευγνωμονούσα δι` αυτό, και θα μάθαιναν οι ισχυροί να μην επιβουλεύονται εις το εξής τους ασθενεστέρους από αυτούς.      
 Σύμφωνα με την αιτίασίν σας στο ανωτέρω έγγραφο (μη εμπρόθεσμη έφεση στο ΑΥΣΕ), περί της απολύσεώς μου, αλλά και σύμφωνα με το ιστορικό της 16χρονης διαδικασίας στα πειθαρχικά συμβούλια της Εκκλησίας, είμαι αναγκασμένος να παρατηρήσω τα κάτωθι:
  Πρώτον         
  Είναι αλήθεια κ. Ιερώνυμε, δεν γνώριζε κανείς ότι, δεν έχει κατατεθεί η έφεση στο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΥΣΕ) για λογαριασμό μου; Την ίδια ημέρα 23/12/2014, που μου κοινοποιήθηκε η απόφαση 8/11-12-2014, του Τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου περί οριστικής απολύσεως, αμέσως πήγα στο γραφείο του δικηγόρου και παρέδωσα την ανωτέρω απόφαση με την εντολή να ασκήσει την Έφεση. Μάλιστα ο κ. Κ............. εξεπλάγην με το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας και είπε χαρακτηριστικά στην συνεργάτιδά του κ. Ζ....... και σε μένα έκπληκτος: «πως έγινε αυτό, αφού άλλα είπαμε (εννοώντας την συμβουλή που ζήτησε ο μητροπολίτης Καρπενησίου από τον δικηγόρο περί αποκαταστάσεώς μου)». 
 Δεύτερον
 Κατά το παρελθόν οι τότε δικηγόροι μου κατέθεσαν εφέσεις εις το ΑΥΣΕ, χωρίς να χάσουν την προθεσμία που επικαλείσθε στο έγγραφό σας, κατά τον Κώδικα εκκλησιαστικών υπαλλήλων, καθώς επίσης δυο φορές προσέφυγα εμπρόθεσμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο και της δυο φορές, ακύρωσε της αποφάσεις του ΑΥΣΕ. Και εξηγούμαι:
 α. Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Πρόεδρος ο πρώην Μητροπολίτης Ζ........ κ. Χ............ Απόφαση υπ` αριθμ. 2/5-6-2000. Κοινοποιήθηκε η απόφαση σε μένα στις 19/9/2000. Ο δικηγόρος κ. Π............ κατέθεσε την έφεση (ΑΥΣΕ) στις 4/10/2000. Δηλαδή σε 11 εργάσιμες ημέρες.
 β. Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Πρόεδρος ο Μητροπολίτης Κ.......... κ. Σ......... Απόφαση υπ` αριθμ. 2/26-2-2015. Κοινοποιήθηκε η απόφαση σε μένα στις 27/3/2007. Η δικηγόρος κα. Α..... Φ..... κατέθεσε την έφεση (ΑΥΣΕ) στις 11/4/2007. Δηλαδή σε 11 εργάσιμες ημέρες.
  γ. Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Πρόεδρος ο Μητροπολίτης Κ.......... κ. Ν....... Απόφαση υπ` αριθμ. 3/25-6-2008. Κοινοποιήθηκε η απόφαση σε μένα στις 22/9/2008. Η δικηγόρος κα. Α...... Φ..... κατέθεσε την έφεση (ΑΥΣΕ) στις 3/10/2008. Δηλαδή σε 10 εργάσιμες ημέρες.                       
  δ. Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Πρόεδρος ο Μητροπολίτης Κ.......... κ. Ν........ Απόφαση υπ` αριθμ. 8/11-12-2014. Ο κ. Κ............ δεν κατέθεσε έφεση στο ΑΥΣΕ.
  Τρίτον
  Κατά τη συνεδρίαση του Τριμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου στις 5/11/2014, στην Ιερά Σύνοδο, ο δικηγόρος μου είπε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Καρπενησίου κ. Νικόλαο τα εξής λόγια: εσείς (Πειθαρχικά Συμβούλια) τον καταδικάζεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας τον δικαιώνει και πάλι από την αρχή. Και συνέχισε: εάν τον καταδικάσετε σήμερα και πάλι, το ΣτΕ θα τον δικαιώσει, διότι δυο φορές τον έχει δικαιώσει. Επίσης έκανε γνωστό ο δικηγόρος μου στο Συμβούλιο ότι, εάν τον αποκαταστήσετε θα του δοθεί το δικαίωμα και θα ζητήσει αμέσως μετάταξη σε μη εκκλησιαστική υπηρεσία (ανενεργό αίτημα του τότε αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου και νυν Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ προς το Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπαλλήλων στις 11/1/1999), εις την οποία θα συμπληρώσει τέσσερα (4) χρόνια που υπολείπονται για να συνταξιοδοτηθεί.
 Τέταρτον
 Είναι φανερό ότι, δεν εδίστασα να καταθέσω εμπρόθεσμες εφέσεις στο ΑΥΣΕ καθώς και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αντιμετωπίσω επιτυχώς την κατ` επανάληψη απόφαση της οριστικής απολύσεως από τα πειθαρχικά Συμβούλια της Εκκλησίας. Ποιος ιστορικός του μέλλοντος θα σας δικαιολογήσει για την αιτίαση της απολύσεώς μου; Χάθηκε η προθεσμία. Ποια η ευθύνη η δικιά μου;  Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη μιας άλλης λύσεως από αυτή που βρήκατε; Με καταστρέψατε αδίκως ενώ θα μπορούσατε να με σώσετε δικαίως και να μην περιέλθω εξ αιτίας σας, εις την εσχάτην δυστυχίαν. Η μήπως αυτός ήτο ο μόνος τρόπος να με ‘’φάτε’’ κατά την προσφιλή έκφραση του κ. Φαραντάτου; Μήπως φοβηθήκατε την κοσμική δικαιοσύνη η οποία δεν σας έκανε το χατίρι να με απολύσει; 
 Πέμπτον
 Το έτος 1974 η Εκκλησία της Ελλάδος, δείχνοντας επιείκεια και φιλανθρωπία για την αποκατάσταση των διωχθέντων μητροπολιτών από των θέσεών των, δημιούργησε προσωποπαγής μητροπόλεις για την αποκατάστασίν των. Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία ικανοποίησε τους διοχθέντας Μητροπολίτας, αποκατέστησε σε αυτούς το αίσθημα που τους είχε δημιουργηθεί ότι τους θεωρούσε ανίκανους και κακούς Επισκόπους. Τους έδιδε δε το δικαίωμα, αξιοπρεπούς διαβιώσεώς των. Επίσης θα αμείβονταν οικονομικά, θα είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα εσυνταξιοδοτούντο. Εφόσον η Εκκλησία έδειξε επιείκεια στους Μητροπολίτες, σ` μένα τον απλό υπάλληλο ήτο επιβεβλημένη αυτή η επιείκεια δεδομένου μάλιστα ότι εγώ επίμονα ζητούσα αποκατάσταση – μετάταξη σε μη εκκλησιαστική υπηρεσία. Είναι αλήθεια ότι, δόθηκε η ευκαιρία με αποφάσεις των πειθαρχικών Συμβουλίων της Εκκλησίας και όχι της κοσμικής δικαιοσύνης, να αποκατασταθώ-μεταταγώ: α) με την υπ` αριθ. 1/10-12-2007 απόφασιν του ΑΥΣΕ του μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ υπέρ εμού και β) με την γνωμοδότηση υπ` αριθ. 20/2006/13-3-2006 του Νομικού Συμβούλιου της Εκκλησίας κ. Αναστασίου Μαρίνου υπέρ εμού. Δεν δεχθήκατε ούτε τις αποφάσεις των ανωτέρω διότι ήσαν υπέρ εμού, αδιαφορώντας για το δίκαιο.   
 Έκτον
 Στερήσατε το δικαίωμα στον μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ ο οποίος ως πρόεδρος του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου καταλαμβάνοντας ο ίδιος προσωποπαγή μητρόπολη, μου έδιδε καλές ελπίδες για την έκβαση της υποθέσεώς μου. Εις τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ είχα αποστείλει συστημένη επιστολή με την οποία του ζητούσα αποκατάσταση-μετάταξη. Φοβηθήκατε μακαριώτατε τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων και πήρατε επάνω σας μια τέτοια ευθύνη καταδικαστέα και επικίνδυνη; Σε τόσο προχωρημένη ηλικία, πως βάλατε υπογραφή για την καταδίκη ενός συνανθρώπου σας, πολύ νεότερου; Φαίνεται ότι αυτό που για τους απλούς χριστιανούς είναι θανάσιμο αμάρτημα για εσάς είναι φυσιολογικό.
 Έβδομον
 Ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ γνώριζε ότι στη μητρόπολη που αναλαμβάνει υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλά δικαστήρια εναντίον κληρικών και λαϊκών. Αυτό ήτο γνωστό και σε σας τον ίδιο. Δεν αποκατέστησε καμία υπόθεση. Γνώριζε ότι στη μητρόπολη Νέας Ιωνίας υπάρχει νόμιμος οδηγός πειθαρχικά διωκόμενος. Αρνήθηκε να με δεχθεί πριν την ενθρόνισή του, αρνήθηκε να με δεχθεί και μετά την ενθρόνισή του. Η ίδια όψη του ιδίου νομίσματος. Μέλημα του κ. Γαβριήλ ήτο η τήρηση της εντολής που του δόθηκε από την Ιερά Σύνοδο κατά την εκλογή του το έτος 2014, να περιθάλψει τον κ. Φαραντάτο. Ας αναλογιστούν τι έπραξαν όσοι τον ψήφισαν. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής το ονομαζόμενο χρυσορυχείο το απέσπασε ο κ. Φαραντάτος αμέσως μετά την ενθρόνισή του (1994), από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Ιωνίας παρά τον ρητό όρο της διαθήκης. Ας περιθάλψουν τον κ. Φαραντάτο αυτοί οι οποίοι ευεργετήθηκαν από αυτόν, όπως ο ιερεύς και τότε πρωτοσύγκελος π. Γεώργιος Σουλιώτης. Γιατί να περιθάλψουν τον κ. Φαραντάτο οι εξ αυτού διωκόμενοι; Αυτοί που μόνον κακό τους έκανε; Αυτοί που τους έσυρε στα δικαστήρια απαιτώντας χρηματικά ποσά από αυτούς; Αυτοί οι οποίοι αρρώστησαν εξ αιτίας του και της φατρίας του; Όλοι τη φατρία του κ. Φαραντάτου ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ την διατηρεί. Για το πείσμα ποίων;        
  Μακαριώτατε,
  "Η Εκκλησία της Ελλάδος, θα σας το χρωστάει ευγνωμοσύνη. Απαλλάξατε δια της απολύσεως την Εκκλησία από τον διώκτη της, από τον σκανδαλοποιό. Παράλληλα βγάλατε από τα πόδια σας εμένα (ούτε την ιδιότητά μου δεν αναφέρετε στο έγγραφό σας απλά με ονομάζεται εκκλησιαστικό υπάλληλο), τον Γρηγόριο Σταμούλη, που σας ήμουν εμπόδιο. Ο τρόπος καταδίκης μου δια της υπογραφής σας φανερώνει ότι δεν διακατέχεσθε από αισθήματα φιλανθρωπίας υπέρ των αδυνάτων ούτε δείξατε στοιχειώδη συμπεριφορά φιλανθρώπου Αρχιεπισκόπου. Εάν ήμουν διαχειριστής χρημάτων και έκλεβα θα ήμουν ο καλύτερος. Εάν ήμουν ανήθικος και πάλιν θα ήμουν ο καλύτερος. Εάν ήμουν υψηλόβαθμος κληρικός σίγουρα λόγω αλληλεγγύης θα με καλύπτατε. Όταν δίδατε οικόπεδο στον κ. Φαραντάτο για μοναστήρι εγώ τον έφερνα για να του το δείχνετε. Πως ήμουν καλός τότε και μετά έγινα κακός; Δεν γνωρίζετε τους λόγους που η Ιερά Σύνοδος επί σειρά ετών δεν προήγαγε τον κ. Φαραντάτο σε μητροπολίτη; Δεν γνωρίζετε την υπόθεση του μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικολάου στο Εφετείο Λαμίας; Φυσικά και τα γνωρίζετε. Πάνω απ` όλα η συναδελφική σας αλληλεγγύη και όχι η δικαιοσύνη’’.                                                           
 ΥΓ. Η ανωτέρω επιστολή απευθύνεται και στον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος είναι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου και έχει υποχρέωση να εκδώσει απόφαση του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΑΥΣΕ). Η μη τήρηση της διαδικασίας αυτής θα αφήσει στίγμα εναντίον του ως βολεμένου.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
τέως οδηγός μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας