Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Για μια ζωή γεμάτη καλοπέραση


Πριν ολοκληρώσω το πόνημά μου επιθυμώ να αναφέρω τα κάτωθι:

            Ο λόγος του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «Ουδέν δέδοικα ως επισκόπους πλην ενίων» παραμένει αιώνιος κόλαφος δια τους κακούς Επισκόπους.

            Με τον προερχόμενο από τη μερίδα αυτή των κληρικών σκανδαλισμό των πιστών, τείνει να καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα της πίστης. Είμαι βέβαιος ότι σ` αυτούς ‘δεν τους καίγεται καρφάκι’, ίσως λόγω ελλείψεως πίστεως, ίσως λόγω προσωπικού βολέματος η άλλων αιτιών.  

            Για την παρουσία τέτοιων κληρικών τεράστια ευθύνη φέρουν εν πρώτοις οι καθηγητές των εκκλησιαστικών και θεολογικών σχολών, δια την αδιαφορία την οποία επιδεικνύουν δια την παρουσία στις σχολές προβληματικών προσωπικοτήτων. Είναι οι μόνοι που γνωρίζουν το ποιών των υποψηφίων κληρικών από μικρή ηλικία. Δια του λόγου αυτού θα πρέπει να αντιστέκονται σθεναρά και να αποτρέπουν, όσον δύνανται, την εκλογή του υποψηφίου εφόσον γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο υποψήφιος δεν θα είναι σωστός καθοδηγητής της Εκκλησίας κυρίως από τη θέση του επισκόπου.

            Ουδείς λόγος τίθεται δια τον κατώτατο κληρικό. Ο λόγος δια τους Επισκόπους οι οποίοι θεωρούν ότι το δίκαιον κατοικεί μέσα στη δύναμή τους. Θεωρώ ότι μόνον οι καθηγητές μπορούν να ελέγξουν τους σκανδαλοποιούς επισκόπους. Ας μη αντιπαρέρχονται τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «τους αμαρτάνοντας ενώπιον πάντων έλεγχε, ίνα και οι λοιποί φόβον έχωσι (Τιμ. Α’, 5.20).

            Η τήρηση του λόγου του Μητροπολίτου πρώην Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου με την οικειοθελή παραίτησή του από τον επισκοπικό θρόνο και την άποψή του, ότι το αξίωμα του Επισκόπου δεν πρέπει να είναι ισόβιο τον καθιστά άξιο επαίνων και παράδειγμα προς μίμηση. Οι δεσποτάδες δεν παραιτούνται διότι απολαμβάνουν τα γεράματά τους. Γνωρίζουν ότι σε περίπτωση παραιτήσεως θα παραμείνουν εις το περιθώριο και δεν το αντέχουν. Θέλουν μια ζωή υποτακτικούς.

            Εις τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο Β’ απευθύνω το εξής ερώτημα: τι γνώμη έχετε Μακαριώτατε δια τον λόγο όμορου τότε κεκοιμημένου Ιεράρχη; «.... εμείς καλά....». Είμαι βέβαιος ότι ηκούσατε τον ανωτέρω λόγο. Πως τολμήσατε κ. Ιερώνυμε και σχηματίσατε τον Τίμιο Σταυρό πριν την υπογραφή σας εις το έγγραφο της απολύσεώς μου; Κάκιστη συνήθεια των επισκόπων. Το έγγραφο αυτό ήτο καταστρεπτικό δι` εμέ τον Γρηγόριο Σταμούλη. Ο ανωτέρω λόγος (ύβρις) συνεπικουρούμενος με την οριστική μου απόλυση, εις το ελάχιστο δεν επηρέασαν την πίστη μου εις τον Ιησού Χριστό. Η διαμονή μου εις την οικία του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλ/φείας κυρού ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗ καθώς επίσης η γνωριμία μου με τον μακαριστό μητροπολίτη Ν. Σμύρνης κυρό Χρυσόστομο Βούλτσο, τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Αντώνιο, τον μακαριστό Μητροπολίτη Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό, οι οποίοι ετίμησαν το αξίωμά τους, έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο εις την εδραίωση της πίστης μου.                              

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.