Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Το όνειρο που κατέληξε εφιάλτης


Η συνθήκες που με οδήγησαν στη μητρόπολη Ν. Ιωνίας

Τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κυρό ΤΙΜΟΘΕΟ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗ εγνώρισα το έτος 1975 εις τον ενοριακόν μου Ναόν του Αγίου Ιωάννου Ν. Φιλαδελφείας. Προϊστάμενος του Ιερού Ναού ήτο ο π. Σταύρος Ψωμιάδης1. Το έτος 1977 προτάσσει του π. Σταύρου Ψωμιάδη, μαζί με άλλους δυο νέους της ενορίας χειροθετήθηκα σε ηλικία 14 ετών από τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας ΤΙΜΟΘΕΟ αναγνώστης2. Δημοσιεύω κατωτέρω το σχετικό έγγραφο.


Ανελλιπώς παρακολουθούσα τας Κυριακάς το απόγευμα τα κηρύγματα του Μητροπολίτη ΤΙΜΟΘΕΟΥ εις την αίθουσα κηρυγμάτων στο μητροπολιτικό Μέγαρο. Ελάμβανα δε και πρόσκληση όπως και άλλοι, την οποία δημοσιεύω. Χαιρόμουν να αναμένω εις το πεζοδρόμιον το μητροπολιτικό αυτοκίνητο και να ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου δια να εξέλθει ο Μητροπολίτης δια το κήρυγμα. Αυτή ακριβώς την εικόνα είχε στο μυαλό του ο Σεβασμιώτατος ΤΙΜΟΘΕΟΣ όπως μου ανέφερε μετά τον διορισμό μου, αιτιολογώντας μου δια ποίον λόγον με επέλεξε μεταξύ άλλων ενδιαφερομένων δια την θέσιν αυτήν.

Δέκα ημέρες πριν την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου καθηκόντων εκ του Ελληνικού Στρατού, βρισκόμενος εις την οικίαν μου τελώντας εν κανονική αδεία με επεσκέφθη ο π. Σταύρος Ψωμιάδης ενημερώνοντάς με ότι με αναζητά ο Σεβασμιώτατος ΤΙΜΟΘΕΟΣ δια να μου προτείνει να εργαστώ στη Μητρόπολη. Πράγματι επεσκέφθην τον Σεβασμιώτατο εις το μητροπολιτικόν του γραφείον, και μου ανακοίνωσε την σκέψιν του αυτή, επιβεβαιώνοντάς με ότι θα με μονιμοποιούσε στην θέση του οδηγού διότι υπήρχε ο σχετικός νόμος. Μείναμε σύμφωνοι ότι μόλις απολυόμουν εντός ολίγον ημερών εκ του στρατού, θα αναλάμβανα κανονικά εργασία. Μάλιστα συμφωνήσαμε ότι θα διαμένω εις την οικίαν του σε δωμάτιο με όλα τα απαραίτητα προοριζόμενον δια τον οδηγόν του. Η θέση του οδηγού παρέμεινε κενή (καθήκοντα οδηγού τελούσε ο αρχιμανδρίτης Μ.Θ.), για λίγο χρονικό διάστημα διότι ο Γεώργιος Μ., ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή νυμφεύθηκε και δεν επιθυμούσε να συνεχίσει την εργασία του στη μητρόπολη. Ο κ. Γεώργιος Μ. ήτο οδηγός του Επισκόπου ΤΙΜΟΘΕΟΥ στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Επίσκοπο στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας το έτος 1974.

Με τον Γεώργιο διατηρούσα φιλία από το έτος 1981 μέχρι το έτος 1999. Η φιλία μας διεκόπη ανέλπιστα δι` εμέ κατά την αναζήτηση λόγω της πειθαρχικής μου διώξεως, μαρτύρων υπερασπίσεως. Δεν αναζήτησα ποτέ τους λόγους της αρνήσεώς του.         

Ο Μητροπολίτης ΤΙΜΟΘΕΟΣ εκράτησε τον λόγον του. Την επομένη ημέρα από την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας εκ του Ελληνικού Στρατού 1984 διορίστηκα επί συμβάση αορίστου χρόνου στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας μονιμοποιηθείς εις την θέσιν αυτήν μετά ένα έτος. Δημοσιεύω τα σχετικά έγγραφα.

Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας δεν έπαψα την επικοινωνία με τον Μητροπολίτη ΤΙΜΟΘΕΟ. Είχα γραπτή επικοινωνία μαζί του ο οποίος ανταπέδιδε κατά τον ίδιο τρόπο με ιδιόχειρες επιστολές του τις οποίες δημοσιεύω.

Ομολογώ δια του παρόντος εγγράφου μου ότι: η διαμονή μου εις την οικίαν του Επισκόπου ΤΙΜΟΘΕΟΥ ήταν όντος καταλυτική δια την στερέωσιν της πίστης μου. Ο Μητροπολίτης ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗΣ υπήρξε Ορθόδοξος Χριστιανός με όλη τη σημασία της λέξης καθώς επίσης ζούσε μέσα του ο ΧΡΙΣΤΟΣ. Την προσωπικότητα του Επισκόπου ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗ διακηρύσσει εις το ιντερνέτ ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ηλιάκης. (Αγιοκέρι Τιμόθεος Ηλιάκης).                

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ  
τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. 


Υστερόγραφο:  

1 Ο π. Σταύρος Ψωμιάδης ανήγειρε εντός του οικοπέδου του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Ν. Φιλαδελφείας το έτος 1974 τον «Εκκλησιαστικό Οίκο Ευγηρίας ο Καλός Σαμαρείτης» δια κατακοίτους και μη. Τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας ΤΙΜΟΘΕΟ (Πρόεδρος), διευθυντής του Ιδρύματος. Ο π. Σταύρος νυχθημερόν εργάστηκε δια τον σκοπόν αυτόν προς δόξαν Θεού. Δεν απέκτησε προσωπική περιουσία και διέμενε με την αξιόλογη πρεσβυτέρα του σε ένα δυαράκι του τρίτου ορόφου παλαιάς πολυκατοικίας πλησίον του Ιδρύματος.

Όλον τον χρόνο του τον διέθετε εντός του Ιδρύματος παρακολουθώντας την καλή λειτουργία του. Πολλές φορές μαζί με άλλους νέους της Εκκλησίας τον συνοδεύαμε οδηγώντας ο ίδιος ένα μικρό φορτηγάκι το οποίο φορτώναμε κυρίως με ρουχισμό από οικογένειες που τον διέθεταν εις το Ίδρυμα. Τον ενθυμούμαι καθήμενο εις το παγκάκι μεταξύ Εκκλησίας και Ιδρύματος, μαζί με άλλους ενορίτες συζητώντας μαζί τους. Μετά την απομάκρυνσίν του από το Ίδρυμα επί Κων/νου Φαραντάτου και την τοποθέτηση εις την θέσιν του, του π. Γεωργίου Σουλιώτη, εις το τέλος της ζωής του διέμενε εις την οικίαν του όπου τον επισκεπτόμουν. Μου μιλούσε καθηλωμένος εις το κρεβάτι του μη διαμαρτυρόμενος δια τίποτε και μη κακολογώντας κανέναν, στοιχείον ένδοξον δι` εκείνον. Επίσης έργο των χειρών του είναι ο Νηπιοβρεφικός Σταθμός υπό την επωνυμία «Παναγία η Βρεφοκρατούσα» στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Ήτο ευλογία δια το πρόσωπό μου η γνωριμία μου μαζί του. Είμαι βέβαιος ότι πλέον εβρίσκεται εις την είσοδο του παραδείσου λόγω εναρέτου ζωής. Ο φιλάνθρωπος Θεός πιστεύω ότι τον έχει κατατάξει εις την χώραν του αχωρίτου και ζώντος Θεού.

2 Θεώρησα καλό υπερασπιστικό το έγγραφο της χειροθεσίας μου σε αναγνώστη και το κατέθεσα εις την πειθαρχική μου διαδικασία. Ο μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος εις το Πρακτικόν υπ` αριθ. 4/22-7-2008 σελ. 4 έγγραφο 4ο (δημοσίευση την 22/5/2008), περί οριστικής απολύσεως από την εργασία μου αναφέρει τα εξής: 5. Χειροθετήριον του εγκαλουμένου εις Αναγνώστην υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κυρού Τιμοθέου. Το στοιχείον τούτο δεν σχετίζεται και δεν είναι ικανόν, όπως ανατρέψη τα πραγματικά περιστατικά της κλήσεως προς απολογίαν. «εξ ιδίων τα αλλότρια»....  

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

 
 






Σεβασμιώτατε, Ευσεβάστως παρακαλώ την Υμετέραν σεπτήν μοι Σεβασμιότητα, όπως ευαρεστουμένη εγκρίνη την πρόσληψίν μου εις την κενωθείσαν θέσιν του οδηγού του αυτοκινήτου της Ι. Μητροπόλεως Υμών. Σας αναφέρω ότι έχω και πτυχίον και πείραν οδηγού και θα καταβάλλω πάσαν προσπάθειαν, δια να ανταποκριθώ εις τας υποχρεώσεις μου.      



 
 



Εν Ν. Ιωνία και εν τοις Γραφείοις τα Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, σήμερον 1ην του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1984 οι υπογεγραμμένοι, αφ` ενός ο Σεβ. Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Τιμόθεος, και αφ` ετέρου ο Γρηγόριος Σταμούλης του Αριστοφάνους, συνεφώνησον και συναποδέχθησαν τα κάτωθι:

1) Ο Πρώτος των συμβαλλομένων, ενεργών εν προκειμένω εκπροσωπών και δια λογαριασμόν του ΝΠΔΔ της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, έχων υπ` όψιν αυτού:

α) τας διατάξεις τον άρθρον 16 εδ. γ’ του υπ` αριθ. 5/1978 Κανονισμού ‘’περί Κώδικος Εκκλησ. Υπαλλήλων’’.

β) Το κατεπείγον προσλήψεως Κλητήρος-Οδηγού εν τοις Γραφείοις της Ι. Μητροπόλεως, δια την διεξαγωγήν της υπηρεσίας του Γραφείου.

γ) την από 23/8/84 αίτησιν του ενδιαφερομένου, περί προσλήψεως εις την κενήν θέσιν Κλητήρος-Οδηγού της Ι. Μητροπόλεως, προσλαμβάνει τον δεύτερον των συμβαλλομένων εν τη παρούση Γρηγόριον Σταμούλην την μνημονευθείσαν θέσιν ΚΛητήρος-Οδηγού της Ι. Μητροπόλεως, από 1ην Σεπτεμβρίου 1984 και επί συμβάσει εργασίας αορίστου χρόνου.

2) Ο δεύτερος των συ,βαλλομένων εποδέχεται την πρόσληψιν ταύτην, υπό τους ακολούθους όρους:

α) Ως αμοιβή αυτού συνομολογείται το ποσόν των 31.075 μηνιαίως, καταβαλλόμενον αυτώ υπό του Ταμείου της Ι. Μητροπόλεως.

β) Η Ι. Μητρόπολις υποχρεούται εις ασφάλισιν τούτου παρά τω ...επιβαρυμένη δια ταύτην καθ` ό ποσοστόν υποχρεούται εκ του Νόμου, του υπολοίπου καταβαλλομένου εκ του μισθού του ησφαλισμένου.

γ) Πλέον της κατά μήνα αμοιβής του ο προσλαμβανόμενος δικαιούται του 13ου μισθού (δώρου εορτών Χριστουγέννων), δώρου Πάσχα (ημίσεος μισθού) και επιδόματος αδείας (ημίσεος μισθού).

Εφ` ω συνετάγη η παρούσα, ήτις υπογράφεται παρ` αμφοτέρων των συμβαλλομένων.                 


 

 
 
Ευσεβάστως προαγόμεθα να γνωρίσωμεν τη Αγία και Ιερά Συνόδω, ότι εκ των 160 θέσεων λαϊκών Εκκλησιαστικών υπαλλήλων του άρθρου 20 του Νόμου 1476/1984, παρεχωρήθησαν εις την καθ` ημάς Ι. Μητρόπολιν δια της υπ` αριθ. Φ.031/259/Α1/31/18-1-85 Αποφάσεως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δυο θέσεις.

Υφισταμένης κενής θέσεως εν τη Ι. ημών Μητροπόλει, ήτοι της θέσεως του Κλάδου ΣΕ Κλητήρος-Οδηγού και επιθυμούντες να πληρώσωμεν ταύτην, δια του από του παρελθόντος έτους κατέχοντος ταύτην, επί συμβάσει εργασίας αορίστου χρόνου, υπαλλήλου Γρηγορίου Αρ. Σταμούλη, όστις α) κρίνεται κατάλληλος προς μονιμοποίησιν εις την εν λόγω θέσιν ως διαθέτων πείραν και προθυμίαν περί την εκτέλεσιν τω καθηκόντων του και β) διακρίνεται δια την πίστιν και την αφοσίωσίν του εις την Αγίαν ημών Εκκλησίαν, διαθέτει δε Εκκλησιαστικόν ήθος και συνείδησιν, παρακαλούμεν ευλαβώς την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, όπως αγαθυνομένη διενεργήση τα καθ` Εαυτήν, δια την μονιμοποίησιν του διαληφθέντος ως άνω υπαλλήλου.

Εσωκλείστως αποστέλλομεν τον ατομικόν αυτού φάκελλον προκειμένου να τεθή υπ` όψει του 3μελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου.