Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Διωγμός του αρχ. Ανδρέα Θεοφιλόπουλου

Δημοσιεύω κατωτέρω τις δυο (2) πρώτες ιδιόχειρες επιστολές του μακαριστού αρχ. Ανδρέα Θεοφιλοπούλου προς τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Κων/νο Φαραντάτο και την δεύτερη προς τον Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο, τις οποίες έγραψε με πόνο ψυχής.
Αιτία των επιστολών αυτών υπήρξε το γεγονός της αδίκου απολύσεώς του από τον μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Κων/νο, τι στιγμή κατά την οποία είχε παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα η υγεία του και είχε εισαχθεί δια τον λόγον αυτόν εις το Νοσοκομείο της Ν. Ιωνίας εις το καρδιολογικό τμήμα.
Η επιστολή του δεν έκαμψε την καρδιά του μητροπολίτου Κων/νου ο οποίος είχε φροντίσει να αποστείλει εις το Γ.Λ.Κ. έγγραφο δια την διακοπή της μισθοδοσίας του και με καθυστέρηση 15 ημερών έλαβε γνώσιν της απολύσεώς του ο. π. Ανδρέας. Ομοία και η επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο ο οποίος αδιαφόρησε παντελώς εις την ικεσία του π. Ανδρέα ο οποίος ανέμενε την σχετική βοήθεια και υποστήριξη. Οι υπόλοιπες τρείς επιστολές του προς: α) το Γ.Λ.Κ., β) προς το ταμείο προνοίας ορθοδόξου εφημεριακού κλήρου και γ) προς το Τ.Α.Υ.Υ.Π. ήτο απεγνωσμένες προσπάθειες οι οποίες δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.
Ο π. Ανδρέας ήτο ένας μικροσκοπικός κληρικός (μοναχός), ο οποίος διέμεινε εις το Ηράκλειον Αττικής και εκκλησιαζόταν στους Ιερούς Ναούς της μητροπόλεως Ν. Ιωνίας. Ήτο 80κοντα ετών και πλέον όταν χειροτονήθηκε διάκονος και είχε μια πατερική μορφή κατάλληλη δια να προσελκύει κόσμο κοντά του. Αυτό διέκρινε ο μητροπολίτης Κων/νος από την πρώτη στιγμή που τον συνάντησε μια Κυριακή του έτους 1994 όπου λειτουργούσε εις τον Ι. Ναό των Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας. Δεν άργησε να του προτείνει ο μητροπολίτης να τον χειροτονήσει κληρικό και να τον τοποθετήσει κυρίως ως εξομολόγο και ιεροκήρυκα εις την μητρόπολη. Ο π. Ανδρέας εδέχετο μεγάλες πιέσεις δια τον σκοπόν αυτόν από τον μητροπολίτη σχεδόν κάθε Κυριακή που τον συναντούσαμε σε διάφορες εκκλησίες που λειτουργούσε ο μητροπολίτης. Η απάντηση που έδιδε ο π. Ανδρέας στον μητροπολίτη ήταν η εξής:  ‘’Σεβασμιώτατε από την πρώτη στιγμή που μου προτείνατε να με χειροτονήσετε κληρικό προσευχήθηκα πολλές φορές και δεν έχω ένδειξη από τον Θεό να χειροτονηθώ’’. Ο μητροπολίτης του απαντούσε, συνέχισε πάτερ να προσεύχεσαι. Μάλιστα τον είχε καλέσει και εις το γραφείο του στην μητρόπολη.
Στο τέλος αφού ο π. Ανδρέας του έδιδε πάντα την ίδια απάντηση ο μητροπολίτης του είπε τα εξής: ‘’πάτερ Ανδρέα θα προσευχηθώ κι εγώ και θα σου πω την ένδειξη που θα μου παρουσιάσει ο Θεός’’. Η απάντηση από τον μητροπολίτη ήρθε λίαν συντόμως. Του είπε ότι του παρουσίασε ένδειξη ο Θεός ότι επιβάλετε να χειροτονηθείς κληρικός δια το καλό των χριστιανών. Κατ` αυτόν τον τρόπο χειροτονήθηκε ο π. Ανδρέας αρχιμανδρίτης από τον μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Κων/νο σε μεγάλη ηλικία.
Με την παρέλευση πενταετίας από την χειροτονία του εις διάκονο το 1995 εις τον Ι. Ναό της Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος ο μητροπολίτης επίκρανε θανάσιμα τον π. Ανδρέα διότι δια του υπ` αριθ. πρωτ. 314/2-5-2000 εγγράφου του (έγγραφο 4ο), τον ενημέρωσε δια την απόλυσή του. Την πίκρα του αυτή την αποτυπώνει ο ίδιος ο π. Ανδρέας εις της επιστολές του.
Ο π. Ανδρέας γεννήθηκε στις 16/2/1916 σε χωριό της Λακωνίας και στις 12/3/2004 ημέρα Παρασκευή (Β’ Χαιρετισμοί), κοιμήθηκε από καρδιακή ανεπάρκεια και η εξόδιος ακολουθία ετελέσθει την επομένη 13/3/2004 εις τον Ιερό Ναό του προφήτου Ηλία Μεταμορφώσεως Αττικής εκτός της μητροπολιτικής περιφερείας της μητροπόλεως Ν. Ιωνίας.
Ο μητροπολίτης ακολούθησε την ίδια τακτική διωγμού της Φ.Κ. την οποία εδίωξε από το ορφανοτροφείο της Αγίας Φιλοθέης Καλογρέζης όπου εργαζόταν ως μαγείρισσα της οποίας την απόλυση έχω δημοσιεύσει την 25/2/2017 με ΘΕΜΑ: Ένατος μάρτυρας κατηγορίας.______
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
 τέως οδηγός Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.      
 
 
 
 
Επιστολή 1η 
 


 
Επιστολή 2η




 
Επιστολή 3η



 
Επιστολή 4η


 
Επιστολή 5η


 
Έγγραφο 1ο

 
Έγγραφο 2ο

 
Έγγραφο 3ο

 
Έγγραφο 4ο